Hanskematerialer

 

Naturmateriale

Bambus

Bambus

Bambus er en naturfiber fremstilt av urteplanter og er svært myk, fløyelsaktig og lett glinsende. Den har mikrobe- og sopphemmende egenskaper som bevares selv etter mange vask. Denne egenskapen gjør at det ikke blir ubehagelig lukt når du bruker produkter i 100 % bambus. Denne fiberen kan regnes som økologisk ettersom det ikke brukes insektmidler i bambusdyrkingen. Sammenlignet med bomull kan bambusfiber absorbere fuktighet 3–4 ganger raskere og 60 % større mengde, og bambus tørker dobbelt så raskt. Bambus irriterer ikke huden, så hansker i denne fiberen kan være et alternativ for personer med allergi og sensitiv hud.

Bomull
Cotton

Bomull

Bomull er en plantefiber som vanligvis videreforedles til garn. Dette garnet er godt egnet til produksjon av myke, luftige tekstiler. Vevde eller strikkede bomullstekstiler absorberer fuktighet svært godt, er enkle å vaske, blir ikke elektrisk ladet (statisk elektrisitet) og deres egenskaper forandres ikke ved temperaturer under 150 °C. Bomull er derfor perfekt for klær som brukes rett på huden. Anbefalt vasketemperatur for bomullstekstiler er opptil 60 °C. Bomull blandes ofte med andre typer garn, særlig polyester og polyamid. Disse syntetiske fibrene gjør stoffet mer slitesterkt. Bomullsfibre er ikke elastiske og blandes derfor ofte med elastan.

Lateks

Lateks

Lateks er et elastisk og svært slitesterkt materiale som er laget av sevjen fra gummitreet. Gummi er elastisk fordi makromolekylene i den danner spiraler. Molekylene forlenges når de strekkes ut, og kveiler seg sammen i spiraler når de slippes. Denne egenskapen gjør at lateks naturlig tilpasser seg ulike håndformer. Den er svært elastisk (forlenger seg opptil 750 %) og har lang levetid. Lateks gir god beskyttelse mot de fleste basiske produkter og rengjøringsmidler. Lateks er svært slite- og rivesterk, men kan punkteres med skarpe gjenstander. Den største ulempen ved lateks er sammensetningen, ettersom den inneholder proteiner og kjemiske allergener.

Skinn
accordeon image

Skinn

Skinn er sterkt, formbart og smidigt, og har ekstreme pustende egenskaper. Det har dessuten evnen til å absorbere fuktighet som gjør at en skinnhanske sjelden føles fuktig, men tørr og behagelig i stedet.
For å mykgjøre skinnet tilsettes Krom i garveprosessen. Dette kan utløse allergier hos enkelte brukere. Det er derfor spesifisert en øvre grenseverdi for “Krom VI” innholdet i skinn/ spalthansker. EN 420 definerer verdien til å ikke skulle overstige 3 mg/kg Krom VI.

Spalt og narv – hva er forskjellen?

Hud har ulike egenskaper, avhengig av hvilken del av dyret den kommer i fra. Hud fra sidene har de beste sliteegenskaper. Hud fra skuldre har gode sliteegenskaper men dårligere enn sidespalt. Før huden garves spaltes den i to lag. Av det ytre laget lages narv eller nappa, det indre for spalt eller ruskinn.

Narv/nappa Narv/nappa er det øverste hudlaget, den glatte utsiden av skinnet, som er slitesterkt, mykt, følsomt og fuktighets-absorberende. Det er derfor et glimrende valg for f.eks. monteringshansker hvor krav til fingerfølsomhet er høy.

Spalt/ruskinn Spalt/ruskinn har en grovere overflate enn narv. Den finnes dessuten i mange ulike tykkelser og tåler godt varme. Spalt er derfor et utmerket materiale i arbeidshansker for grovere håndtering eller sveisehansker som skal tåle ekstra varme og gnister.

Goatskin

Geiteskinn Geiteskinn har et detaljert og narvet utseende, dvs. et vakkert mønster som hos en naturlig skinnoverflate. Geiteskinn særmerker seg ved å være smidig, tynt og relativt slitesterkt. Narvlaget hos noen skinntyper pusses lett, slik at det får et vakkert utseende i tillegg til å være lett og elastisk.

Pig grain

Svinenarv Svinenarv er en skinntype som skiller seg ut fra andre typer. Narvlaget har relativt store bustporer tilfeldig spredt, samt folder og et grovt mønster. Ettersom bust vokser opp fra relativt dyptliggende lag, har svinenarv små, gjennomgående kanaler som øker vanngjennomtrengelighet og oppmyking. Skinntykkelsen er noe ujevn. Dette skinnet har god slitestyrke, lang levetid, men lav elastisitet.

Cow grain

Oksenarv Oksenarv gir smidig skinn med attraktivt utseende og en fin, jevn overflate, fint narvmønster og relativt jevn tykkelse overalt. Oksenarvskinn er svært sterkt. Okseskinn skiller seg fra kalveskinn ved narvmønsteret, som er noe grovere, og ved at det er tykkere og fastere. Oksenarv er mindre vanngjennomtrengelig enn svinenarv.

Cow split

Oksespalt Oksespalt er et skinn med ru overflate som tåler varme opp mot 150 °C. Det er dessuten mykt, smidig og fint, med gode fysiske og mekaniske egenskaper. Overflaten på oksespalt har små, traktformede bustporer som er nesten usynlige ettersom de er dekket av lengre hår.

Syntetiske materialer

Akrylfiber

Akrylfiber

Akrylfiber er en syntetisk fiber som inneholder minst 85 % acrylonitril. Akrylfiber minner av utseende om ull, bomull eller blandinger av disse. Akrylfiber er fleksibel, motstandsdyktig mot møll, bensin og kjemikalier, samt direkte sollys. Denne fiberen brukes vanligvis til strikkede tekstiler, f.eks. fleecetøy og sports- og barneklær.

Cordura®

Cordura®

Cordura® er et svært solid og slitesterkt materiale med lang brukstid. Det er et polyamidmateriale med et slitesterkt polyuretanbelegg som er behandlet med et vannavstøtende TEFLON®-belegg. Cordura® er et patentbeskyttet varemerke som tilhører DuPont™, og som brukes om alle slitesterke materialer i denne kategorien uansett tykkelse. Cordura®-materialet er bestandig mot flekker, enkelt å rengjøre og har et usedvanlig høyt styrke-vekt-forhold.

Elastan

Elastan

Elastan er en syntetisk elastomerfiber bestående av minst 85% polyuretan. Den er elastisk, og når den strekkes til tre ganger egen lengde, går den tilbake til den opprinnelige lengden så snart strekkreftene opphører. Entrådet eller flertrådet garn av denne fiberen brukes som komponenter for ulike fibersammensetninger. Garn av elastan gjør at polyester, nylon, bomull eller andre sammensatte stoffer får høy elastisitet, og klær som lages av disse stoffene, blir behagelige og ettersittende.

EVA

EVA

EVA er etylenvinylacetat-kopolymer. Dersom den inneholder små mengder vinylacetat (opptil 6 %), regnes EVA til materialgruppen høytrykkspolyetylener. Inneholder den en større andel vinylacetat, slik at materialelastisiteten økes proporsjonalt, reduseres krystalliseringsindeksen og smeltepunktet, og den oppviser bedre motstandsevne mot teknisk olje og fett. Materialet tåler vann og gass svært godt.

Ikke-vevd polypropylen

Ikke-vevd polypropylen

Ikke-vevd polypropylen er en ikke-vevd tekstil laget av svært tynne plastfibre (polypropylen). Ikke-vevd polypropylen er en svært praktisk tekstil ettersom den er svært slitesterk, myk, lett og billig. Denne tekstilen kan dessuten enkelt gjenvinnes etter bruk. Den brukes oftest til produksjon av kirurgmasker og -kjortler.

Kevlar®

Kevlar®

Kevlar er en para-aramidfiber som er svært holdbar, bøyelig og relativt lett. Kevlar har en strekkfasthet som er fem ganger høyere enn stål, og den tåler varme på opptil 370 °C. Denne fiberen er ikke brennbar og er kuttbestandig. Garn som lages av denne fiberen, egner seg både for produksjon av vevde og strikkede stoffer, men også tekniske tekstiler, som brukes mye til produksjon av skuddsikre vester, klær til militært bruk og brannvesenet samt varme- og kuttbestandige hansker.

Kozane®

Kozane®

Kozane® er en innovativ samling tekstiler med høy ytelse som gir høy kutt-, slitasje- og punkteringsmotstand, men likevel er myke og fleksible. Hovedsakelig brukt i produksjonen av vernebekledning og hansker, vil Kozane® beskytte brukeren mot kutt og flenger.

KR-Grip®

KR-Grip®

KR-Grip® er et materiale som gir godt grep. Den spesielle overflatestrukturen i PVC sørger for at fuktighet holdes ute ved arbeid i våte omgivelser, og gjør materialet mykt. Kjernen i KR-Grip® er et sterkt og mykt strikket materiale av polyester og bomull som hindrer krølling.

Lycra®

Lycra®

Lycra® er et varemerke som tilhører DuPont, og som er elastan uten lateks eller naturgummi (elastan som markedsføres under andre navn, kan inneholde en viss prosentandel lateks).

MacroSkin Pro®

MacroSkin Pro®

MacroSkin Pro® er et mekanisk sterkt og svært elastisk materiale. Det er også mykt og tynt med en forholdsvis glatt overflate som er behagelig mot huden. Materialstrukturen består av en kombinasjon av nylon og polyester, noe som gir bedre slitestyrke, hindrer krølling og sørger for at fuktighet slippes ut raskt. Disse egenskapene gjør materialet egnet til produksjon av hansker for en lang rekke formål.

MicroSkin Shield®

MicroSkin Shield®

MicroSkin Shield® er et svært elastisk materiale med gode anti-friksjonsegenskaper. Kjernen i materialet består av en usedvanlig sterk, slitesterk og vannavstøtende polyestertråd. Det polyuretanbelagte mikrostrukturmønsteret sikrer mykhet og perfekt grep på ulike overflater. Det gir også bedre motstand mot vann og fett.

Neopren

Neopren

Neopren er syntetisk kloroprengummi. Neopren er tungt antennelig, mer slitesterkt enn naturgummi og motstandsdyktig mot olje og løsemidler. Neopren har god kjemisk stabilitet og elastisitet innenfor et bredt temperaturområde. Dette materialet inneholder mange millioner porer (lufthull) der luften varmes opp til kroppstemperatur, og oppviser dermed gode varmebeskyttende egenskaper. Jo tykkere neoprenet er, dess bedre er varmebeskyttelsen. Dette materialet benyttes ofte til hanskemansjetter og produksjon av kulde- og fuktighetsbestandige hansker.

Nitril

Nitril

Nitril er syntetisk akrylonitril og butadienpolymer. Nitrilhansker ble utviklet som en løsning for den voksende gruppen allergikere som har utviklet allergi mot latekshansker. Nitril har flere fordeler, ettersom den er laget av syntetisk gummi, som ikke er et allergen. En annen viktig egenskap ved nitrilhansker er slitestyrken. Nitrilhansker er tre ganger mer punkteringsbestandig enn hansker i lateks eller vinyl. Takket være forbedrede produksjonsprosesser er nitrilhanskenes egenskaper nesten på linje med lateks når det gjelder komfort, elastisitet (forlengelse inntil 500 %) og evne til å tilpasse seg håndformen. Nitrilhansker er mye brukt på maskinverksteder og i husholdninger i tilfeller der det er direkte kontakt med smøremidler, bilbensin eller andre kjemikalier. Nitrilhansker er egnet til bruk ved høye temperaturer. De bør imidlertid oppbevares ved lav temperatur på et tørt og mørkt sted ettersom nitrilens egenskaper forringes dersom den lagres i sollys, fuktig eller varmt. Nitril er ikke så «klebete» som lateks, og de fleste har ingen problemer med å ta hanskene på og av. Nitril er imidlertid ikke like elastisk som lateks, slik at det er viktig å velge hansker i riktig størrelse.

Nylon

Nylon

Nylon er et varemerke for polyamidfiber. Denne syntetiske fiberen har stor strekkevne, slitestyrke, tåler godt bruk og kjemisk påvirkning. Den har bedre fuktighetsabsorberende egenskaper enn andre syntetiske materialer. Nylon er ømtålig for sollys og gulner, så den blandes derfor ofte med andre fibre.

Polyamid

Polyamid

Polyamid er en syntetisk fiber som er svært friksjonsbestandig (ca. 10 ganger mer enn bomull og 20 ganger mer enn ull). Polyamidfiber er svært strekkbar og motstandsdyktig mot statisk elektrisitet. Den er lett, nesten fullstendig vannavvisende, rynkefri, elastisk og slitesterk. Den tar imidlertid raskt til seg elektrisk ladning, misfarges lett, er ikke flammesikker og smelter dessuten ved brann. Polyamid blandes derfor ofte med naturlige fibre, noe som gjør den mer slitesterk og gir den lengre levetid. Det skal ikke brukes renseprodukter ved vask. Den mest populære polyamidtypen er nylon.

Polyester (PES)

Polyester (PES)

Polyester (PES) er en mye brukt syntetisk lineær kopolymer som fremstilles fra bensin. Denne fiberen er friksjonsbestandig, nesten rynkefri, slitesterk, absorberer ikke fuktighet og tørker derfor svært raskt. Polyester blandes ofte med ull, bomull eller lin for å gi økt slitestyrke, mykhet og glans og redusere krølling av vevde eller strikkede stoffer. Polyesterprodukter krever ikke spesielt vedlikehold. Vær imidlertid klar over at klær med mye polyester bør holdes borte fra varme og direkte sollys.

Polyetylen (PE)

Polyetylen (PE)

PE – polyetylen er en termoplastisk, elastisk og ikke-giftig polymer. Det er svært flammebestandig, og når det først er antent, brenner det uten å avgi sot. Det lar seg ikke løse opp med vanlige løsemidler ved romtemperatur. Det er motstandsdyktig mot syrer, baser, saltløsninger og er lysgjennomtrengelig. De viktigste egenskapene ved polyetylen er dets tetthet og smelteindeks. Når tettheten øker, reduseres støtmotstand og gjennomsiktighet, og det skjer en økning i smeltetemperatur, styrke, kjemikaliebestandighet samt ugjennomtrengelighet overfor gasser og lukt. Når smelteindeksen til polyetylen reduseres, svekkes resirkulerbarheten, men det gir bedre motstand mot støt, kjemikalier og slitasje. I tillegg forbedres skliegenskapene. Egenskapene til polyetylen kan forbedres ved modifisering:

LDPE

LDPE – polyetylen med lav tetthet (low density polyethylene) (tetthet 910–925 kg/m3) uten ekstra polymerisering. Denne typen polyetylen er seigtflytende og myk.

MDPE

MDPE – polyetylen med middels høy tetthet (medium density polyethylene) (tetthet 925–940 kg/m3) som kombinerer de beste egenskapene til LDPE og HDPE.

HDPE

HDPE – polyetylen med høy tetthet (high density polyethylene) (tetthet 940–970 kg/m3). Dette er et av de mest praktiske og rimelige materialene på markedet. Det er også svært robust og slitesterkt, men er mindre elastisk enn andre typer polyetylen.

Polypropylen (PP)

Polypropylen (PP)

Polypropylen (PP) har en tetthet som er blant de laveste (ca. 0,9 g/cm3) av alle plasttyper. Polypropylen er både mer slitesterkt og mer temperaturbestandig enn polyetylen. Polypropylen kan brukes i temperaturer opptil 120–140 °C. Alle polypropylenprodukter kan steriliseres ofte med damp eller koking, ettersom dette ikke påvirker deres form eller mekaniske egenskaper. PP har bedre varmebestandige egenskaper enn PE. Det er imidlertid mindre kuldebestandig og blir sprøtt allerede ved -5 eller -15 °C. Produsenter av PP tilsetter derfor spesielle tilsetningsstoffer som skal gjøre at det tåler lave temperaturer bedre.

Polyuretan (PU)

Polyuretan (PU)

 Polyuretan (PU) er termoplastisk elastomer, og er et svært elastisk materiale med gode antifriksjonegenskaper. En hanskehåndflate formet av fast polyuretan er tynn, rett og fleksibel. En hanskehåndflate formet av polyuretan-mikroskum er myk og motstandsdyktig mot vann og smøremidler. Polyuretan-mikroskum slipper gjennom luft, slik at hendene holder seg avkjølt og tørre. Polyuretan-mikroskum er fleksibelt og fester seg godt til den nødvendige overflaten i tørt miljø.

ProTex®-membran

ProTex®-membran

ProTex®-membran er en polyuretanmembran som består av tallrike mikroporer som er mindre enn en dråpe vann, men større enn et dampmolekyl. Membranstrukturen hindrer vanndråper i å komme inn, samtidig som svette lett fordamper ut. Resultatet av denne prosessen er en ugjennomtrengelig, vindtett og «pustende» membran.

PVC

PVC

PVC er polyvinylklorid, som fremstilles av olje og bordsalt. PVC har en svært bred fleksibilitet/rigiditet-skala, og kan dermed ekstruderes, rulles eller sprøytes. Dette er et svært slitesterkt materiale som er motstandsdyktig mot syrer, alkaliske stoffer og alkohol. Det kan også anta en hvilken som helst farge. Denne polymeren, som oppviser god kjemisk motstandsdyktighet, lav antennelighetsklasse og god UV-motstandsdyktighet, er omfattende brukt i produksjonen av arbeidshansker.

Spandex®

Spandex®

Spandex® er navnet på en elastomerfiber som er standardisert i USA. Ifølge ISO-standarder kalles denne fiberen elastan.

Typhoon®

Typhoon®

Typhoon® er en svært sterk (strekkfast) fiberkombinasjon med aller høyeste kuttbestandighet. De anvendte teknologiske løsningene har resultert i en fiberkombinasjonen av polyetylen med høy molekylvekt, glassfiber og elastan/spandex. Trådene laget av slike fibre er elastiske, har god luftgjennomtrengelighet og motstand mot fuktighet. Typhoon® er lett, 10 til 15 ganger sterkere enn stål (per vektenhet) og opptil 40 % sterkere enn aramidfibre.

Vannbasert polyuretan (PU)

Vannbasert polyuretan (PU)

Vannbasert polyuretan (PU) er polyuretan uten DMF-løsemiddel (dimetylformamid), og brukes vanligvis når polyuretan formes på hansker. Vannbasert PU brytes raskere ned i naturen enn tradisjonelt PU med DMF-løsemiddel.

Vinyl

Vinyl

Vinyl er ikke like slitesterk og strekkbar som lateks eller nitril. Den rives lettere i stykker og kan lett punkteres. Vinyl er enklere å få tak i og er billigere enn lateks og nitril. Vinylhansker har ingen god passform rundt håndleddet og beskytter ikke i tilstrekkelig grad mot væskeinntrengning i tilfelle materialet blir strukket eller forlenget. Den lave elastisiteten begrenser komforten og passformen på hånden. Vinyl inneholder ikke naturlige gummiproteiner eller kjemiske akselleratorer, og er derfor det mest hudvennlige materialet som finnes. Vinylhansker er et økonomisk valg for aktiviteter som ikke krever spesielt høy presisjon. Vinyl er således et perfekt valg for aktiviteter med lav risiko.